Kolmantena messupäivänä alkaa kevyt väsähdys jo vähän näkymään kävijöissä ja osastoilla. Puheet lyhenevät ja ihmiset istuskelevat ja lepuuttavat hapoilla olevia jalkojaan. Erilaisia valistus- ja koulutusluentoja on kolmannen kerroksen kokoustiloissa runsaasti ja suurin osa messuosastojenkin väestä livahtaa vuorotellen hieman kiertelemään.
Asepuolella huomioni kiinnittyi Milkor-yhtiön AV-140 malliseen MGL- kranaattipistooliin joka oli näyttävästi esillä eri variaatioissaan. Kyseessähän on alunperin Etelä-Afrikkalainen konstruktio joka perustuu jousi- ja kaasuvoimalla pyörivään kuuden ammuksen rumpuun. Rummulle on myös First Spear-yhtiön valmistama pikalaturi joka on kuin vanhan liiton HKS:n laturitatti revolveriin. Mutta isompi…
Mielenkiintoinen historiaknoppi on, että asekonsepti luotiin oikeastaan ensimmäisen kerran lavasteeksi 1980 julkaistuun Frederick Forsyth- filmatisointiin ”Sodan Koirat”. Ohjaaja John Irvin halusi jotain näyttävää kankaalle, eikä juuri vastaavaa ollut olemassa. Teatraalisen ensiesiintymisen vaikutus oli voimakas, ja monet jäivätkin kaipaamaan taiteen taittumista todellisuuteen…
Toimivaa asekonstruktiota maailma saikin odottaa melko pitkään, mutta 90-luvulla Etelä-Afrikkalaiset keksijät tuotteistivat jollain tasolla 40mm MGL:n.
Ennen sitä oli valmistunut eri yrityksiltä luonnoksia ja tuotteita .12 haulikkokaliperissa ja 37mm kaasuammuksille. Nykyisenmallinen laite on muokkautunut 2000-luvulla ja onkin ollut joitain vuosia USMC:n käytössä ilmeisen menestyksekkäästi. Kyky korjata tulta nopeasti ja levittää tulta aluemaaliin ovat osoittautuneet erittäin halutuiksi ominaisuuksiksi. Ase ei toisaalta ole kovin kevyt, mutta mitäänhän ei näissä talkoissa saa tehtyä täydelliseksi kaikki kompromissit välttäen…
Aseen saa sekä Keymod- että Picatinny- kiskoilla, ja sihtaimeksi voi pakettiin valita joko punapiste- tai valaistun ristikon tähtäimen. Tähtäimen jalassa on nopeatoiminen etäisyyden korosäätö.
Aseeseen on kehitetty Rheinmetallin kanssa myös uusi korkeampinopeuksinen HV ampumatarvike jolla saavutetaan perinteistä sateenkaarta suorempi lentorata ja aseen tehokas ampumaetäisyys kasvaa jopa 800m asti.
Milkorin tuote soveltuu myös less-leathal ammuksille, tarjoten varsin käyttökelpoisen ampuma-asetta lievemmän mutta melko tehokkaan voimakeinon tilanteisiin joissa kohteena olevan henkilön lähestyminen ei ole turvallista tai henkilöitä on useita. Esim. youtube- video torilla elämöivästä sienenmyyjästä tulee mieleen. Työturvallisuus on tärkeää.
S&S Precision on pienehkö korkean teknologian yritys jolla on messuosastollaan esillä useita mielenkiintoisia tuotteita. Kuvassakin esillä oleva Plate Frame- kantolaite on yhtiön näkyvimpiä tuotteita, ja sitä on saatavilla useissa variaatioissa suojalevyn mitoituksen mukaisesti ja erilaisin lisävarustein höystettynä. S&S valmistaa myös Manta- V- lite strobovaloja erinäisiin disko- ja merkitsemiskäyttötilanteisiin niin näkyvänvalon- kuin IR- alueenkin malleina. Menestystuotteena voidaan mainita 66 KES sarjan sinkojen selkäkannike johon putki jämähtää varsin hyvin eikä heiluile mihin sattuu… Esille saamisen varmuus ja toistettavuus ja puristavien hihnojen puuttuminen ovat selkeät edut välineen käytöstä.
Uutta ja kiehtovaa osastolla oli kantolaitteen low profile- ajatuksella toteutettu taskutussarja sekä minimalistinen käyttöveitsi PALS- kiinnityksellä. Myös SKH- kotelo vaimenninaseille oli näytillä.
Crye Precision on laajaa mainetta niittänyt Kalifornialaisen Caleb Cryen perustama yritys joka ratkoo tiukalla insinöörityöllä synnytetyillä tuotteilla erilaisia sotilaan varustukseen liittyviä ongelmia. Erityismaininnan yhtiö ansaitsee nyt jo laajasti lainatuksi klassikoksi muodostuneen taistelupaita- konseptin lanseeraamisesta edellisen vuosikymmenen puolessavälissä. Kaiken pitäisi olla hyvin.
Näin siis ainakin teoriassa. Tavarantoimitus takkuilee, palvelu on olematonta ja tuotteiden hinnat ovat ns. hieman koholla. Kiistämättä omassa luokassaan tarjonnan huipulla ovat kuitenkin hyvin toteutetut taisteluhousut ja Crye Airframe- kypäräjärjestelmä.
Cryen uutuuksista mainitsemisen arvoisia ovat poliisikäyttöön suunniteltu Hit Jacket joka antaa tarvittaessa hieman iskusuojaa käsivarsiin ja hartioille, sekä ehkä hieman yllättävänä vetona Six12 -haulikko.
Six12 on ns. bullpup-runkoinen kuuden .12 kaliiperin patruunan pyörivällä vaihtokasetilla (tämä on nyt jotenkin kummallisesti teemana…) varustettu ase, johon saa oman perän tai sen voi kiinnittää (en tiedä ihan heti miksi) pitkän pääaseensa etutukkiin. Toteutus on onnistunut, ja tätä jää tietysti ilolla (mutta turhaan) odottamaan kokeiltavaksi. Tuotteen nimen etymologian voinee päätellä tämän kappaleen ensimmäisestä lauseesta.
Ops-Coren kypäräjärjestelmä on Suomessa tuttu, onhan se hyväksytty sotavarusteeksikin. Väline on hyvä ja toimiva, ja siihen löytyy runsaasti lisävarusteita suoraan valmistajalta.
HTC eli High Threat Concealment on uudehko yhtiö, jonka tuotelinja keskittyy alunperin henkilösuojaustehtäviin kehitettyyn kuuden high-ride korkuiseen eri varusteille sovitettun kotelomodulin ja vyön muodostamaan puolijäykkään kokonaisuuteen. Vaikka setti näyttää kolholta kuvassa, se on yllättävän kekseliäs ja vaivaton päällä ja lunastaa mainoslauseet. Tarrallinen sisävyö auttaa tarvittaessa pitämään paketin paikoillaan.
Illan saapuessa erilaiset kutsuperusteiset tapahtumat kokoavat väkeä yhteen esim. jälleenmyyjäverkostojen hengenkohotukseen tai varainkeruuseen veteraaneille. Ilmassa on urheilujuhlan tuntua, mutta jäähyväisiäkin kätellään osan väestä valmistautuessa jo lähtöön viimeisen messupäivän aamuna.
Linkit: